Oslo

Oslo

För att sträcka lite på semestern så tog vi en weekend i Oslo. Vi hade bokat in oss på ett hotell som låg i närheten av centrum då hotellet såg så bra ut på bild vid bokningen, samt att det var bra frukost där. Döm om vår besvikelse då vi kom upp till rummet och såg att det var fläckigt och solkigt och såg inte alls ut som på bilden. Problemet löstes dock med att vi beklagade oss i receptionen, och receptionisten blinkade med ögat och sa att vi skulle få ett rum som vi borde bli nöjda med. Han gav oss helt enkelt tak-sviten med egen balkong, öppen spis och allt. Vi kunde inte bli mer nöjda. Sen visade det sig att frukosten var helt klart den bästa vi fått på hela sommaren. Kunde inte bli bättre!

Hotellet låg precis bredvid slottet, och vi såg takflaggan från vår balkong. Strax nedanför fanns Karl Johan, som är största shoppinggatan i Oslo.

Vi hade bestämt oss för att kika på det nybyggda Munch-museet, så det blev en tur förbi den nybyggda operan där Munchmuseet ligger strax bredvid.

Väl inne i Munch-museet så fick man avvakta tills den mest kända tavlan, skriet, skulle visas. Det är nämligen så att Munch målade några olika versioner av tavlan, och de tre som sitter uppsatta visas i olika tidsintervall. Den mest kända visas mest sällan då den tydligen är målad på kartong och känslig för ljus. Till slut så fick vi i alla fall se den, och Jonah var snabb att ta en selfie såklart!

Det blev mycket promenerande i Oslo, och vi tog en tur upp till Vigelandparken, som ligger ca 40 minuters gångväg från centrum. Det är Oslos svar på Central Park, och det finns oerhört många statyer att se.

En av kvällarna så tog vi en tur ner till Tjuvholmen och Aker brygge för att käka lite mat. Det var ett kanonfint område med massa nybyggda lägenhetshus och restauranger. Väl värt ett besök!

Uppe på en kulle ligger Askershus fästning. Därifrån får man bra utsikt över stan, och man fick lite historia på köpet!

Som tur var så klarade vi oss undan regnet hela helgen, och det sprack till och med upp och blev soligt och varmt. Det betydde också att det var fullt med folk i Oslo, och nere vid hamnen så fylldes restauranger och torg av solglada människor.

Felix blev nöjd då han hittade ännu ett ställe (precis som i Dresden) med hans namn. Inte nog med det så hittade han en butik med massa Star Wars saker och annat. Där fick vi gå runt en lång stund!

Tack Oslo för denna gång!