New Orleans, LN

New Orleans, LN

På 90-talet så bodde Jonah i USA, och 2014 så var det dags att fräscha upp minnen med Pontus Höök som jag hängde mycket med under tiden jag var där. Vi hade beslutat oss för att göra en roadtrip tillsammans, och första stoppet var New Orleans där min gamla kompis Adam bodde.

Det blev ett par kvällar av att prata gamla minnen, samt mycket promenader runt New Orleans för att njuta av atmosfären

Upplevelsen började redan på planet med denna underbara utsikt

Jag lämnade USA 2001 och, som de allra flesta så har jag gått vidare med mitt liv och tappat kontakten med gamla vänner. Idag så återtog jag kontakten med en av dem.
Mina collegeår tillbringade jag tillsammans med en kille från upstate New York som hette Adam. Idag tog han emot oss i sitt hem i New Orleans. Han bor här tillsammans med sin dotter, arbetar, sliter och försöker få livet att gå ihop. När han berättar sin historia så känner man hur lyckligt lottad man är att bo i Sverige med en underbar fru, hyfsat snälla ungar och ett bra jobb.

Att Adam kan sitt New Orleans är det ingen tvekan om. Det var som att ha en professionell guide med sig när vi vandrade genom kvarteren i The Garden District och vidare. “Här ska vi gå in och äta Jambalaya” tyckte Adam och pekade in oss på Joey K´s lilla restaurang i ett obskyrt gathörn. Visst, visst, tyckte vi, gick in och beställde godtroget den mat som rekommenderades. Vansinnigt gött tyckte jag, Pontus tyckte dock att det var torrt. Skit ner dig, tyckte jag.

Naturligvis så var jag tvungen att senare gå in och köpa en keps med Joey K’s emblem, bara för att reta Pontus… eller om det var för att Adam tyckte att jag minsann började se lite röd ut av New Orleans solen. Jag hävdar att det var det tidigare.

Det blev vandringar över hela New Orleans, och vi har kollat på livemusik, obskyra barer, konstiga butiker med fina klänningar till hundar, obskyra barer och butiker med såser hetare än ön ett fylle-fall i en buske av brännässlor en sen midsommar kväll. Nån midsommar har vi tyvärr inte sett än, men det kanske kommer. Nämnde jag att vi har gått in på nån obskyr bar? Om inte så är vi på väg dit nu. Tjena!

Dag 2 – Jetlaggad (och möjligtvis lite bakis)

Efter att mitt huvud försiktigt väckt mig, och med en dåres envishet påmint mig om att det inte alls var så bra att ta den där sista drinken igår, men också vilka fördelar det ändå kan vara att somna med brallorna på när vår gode värd erbjudit en minivariant av nordpolen med sin effektiva AC, så har jag vaknat och summerat dagen: vilken fantastisk dag jag hade igår.

Idag så har vi tillbringat dagen med att strosa runt i området med vår outtröttliga guide, som så väldigt professionellt valde vatten igår kväll. Man märker hur stor betydelse Mardi Gras har för New Orleans och också hur stolta de är över deras ofta katastrofdrabbade stad.

Vi besökte en gammal skivbutik där man fortfarande kunde se spåren efter Katrina. Det låg en söt tung odör över butiken och stora delar av taket visade spåren efter förödelsen.