San Francisco, CA (Dag 3)

San Francisco, CA (Dag 3)

Strax före sju i morse ringde klockan och det var dags att göra sig i ordning för vår färd mot Alcatraz. För omväxlings skull var grabbarna riktigt snabba på att hoppa i kläderna och käka frukost, och kvart i åtta så rullade våran Uber fram till hotellet.

Bilen kördes av en äldre herre som genast, då vi förklarat att vi skulle till Alcatraz, började berätta en häpnadsväckande historia om hur han haft släkt som jobbat på Alcatraz, och också haft släkt som jobbat med Al Capone och smugglat sprit, men velat dra sig ur och tvingats flytta till andra sidan landet för att undkomma Capones vrede. Tydligen så lämnar man inte maffian så där bara… Hursomhelst.

Morgonkvisten i San Francisco brukar ofta vara dimmig, men det brukar lätta. Det gjorde det inte idag, så det var ett dimmigt Alcatraz som gled fram genom dimman efter ca 10 minuters båtfärd.

Ni kanske undrar varför det står “Indians Welcome” lite varstans på bilderna vi visar. Det var nämligen så att Alcatraz var ockuperat av Indianer  mellan 1969 och 1971 för att fästa allmänhetens uppmärksamhet på indianernas situation i USA.

Väl framme så fick vi en genomgång om vad man fick och inte fick göra, och sedan rusade vi snabbt upp för att komma igång med cell-touren. Det är den mest populära, så det brukar vara tjockt med folk. Vi var dock på den första båten så det var hyfsat glest.

Vi fick hörlurar på oss, och fick höra en spännande berättelse om fängelset, vilka som suttit inspärrade, vilka som har försökt fly och vad som hänt under kravaller. Hela tiden fick man röra sig igenom byggnaden och se vad dom pratade om, till exempel de små hål som grävts med skedar, där tre fångar lyckats fly och aldrig återfunnits. Ingen vet om dom överlevde eller inte. Grabbarna gick som ljus, och Fabian som är väldigt historieintresserad sa att “Det var en av de mest spännande sakerna på hela resan.” 

Felix bakom lås och bom…

Matsalen var ruskig och kal..

Sista matsedeln innan fängelset stängde sitter kvar

Utsikt från Alcatraz in mot stan

Mia med killarna, det blåser ganska mycket idag

Alcatraz är väldigt förfallet nu, och det har börjat övertas av havsfåglar, så det var fågelbajs och skrik av måsar precis överallt utomhus. Jag vet inte om planen är att renovera stället eller om man ska låta naturen ha sin gång. Det kändes dock som om man var där i rättan tid.

När vi kommit tillbaka på fastlandet så letade vi lunch, och grabbarna hittade ett Rainforest Café som vi naturligtvis skulle äta på. Vi börjar få svårare och svårare att hitta matställen, för om sanningen ska fram så är man riktigt less på maten här nu. Det är samma återkommande meny; burgare, pizza, fish&chips och friterad mat och pommes till förbannelse. Det går absolut att hitta bra och omväxlande mat också, men då man inte känner till området, har trötta barn med sig och bara vill äta något så erbjuds oftast samma tråkiga mat. Fabian nämnde att han var less på snabbmat och vill äta nyttigt med sallad då vi kommer hem. Vi är nog alla ganska ense om detta.

Imorgon tar vår resa slut, då vi tillbringar några timmar till i SF och sen beger oss till flygplatsen. Dock hade vi tänkt skriva en liten resumé om vår resa, och försöka ge en massa tips på vad man skall tänka på när man reser till USA med barn.

Vi vill gärna att ni skriver frågor i kommentaren om det är något ni undrar över eller har funderingar på, så ska vi försöka svara så gott vi kan!

Syns i Sverige!