Sammanfattning

Sammanfattning

Nu har vi varit hemma i Sverige i tre veckor, så det börjar verkligen bli dags att summera vår roadtrip. Vi tänkte dela med oss våra tips och hur vi planerade resan.

Planeringen

Sommaren 2016 så gjorde vi en resa till Cypern. Eftersom vårt flyg blev försenat över 16 timmar så fick vi tillbaka en stor del av kostnaden. Vi hade länge velat åka på roadtrip med hela familjen, två vuxna och två barn på 7 och 9 år, och när vi fick detta tillskott i kassan så fick vi idén att spara ihop till denna resa.  Dessutom fyller Mia 40 år i år, så det blir en perfekt present! Planeringen startade i januari 2017. Det första vi gjorde var att börja planera vart vi ville resa och vart vi skulle stanna. Vi skissade upp en tänkbar rutt med olika stopp, se bilden nedan.

Eftersom vi skulle köra bil med barn så valde vi att inte köra mer än  4-5 timmar åt gången. Våra stopp blev följande:

A. Vi landade på San Francisco International Airport
B. Första stoppet blev Walnut Creek, ca 45 min från flygplatsen. Då vi landade på eftermiddagen i San Francisco blev det perfekt att stanna och sova nära flygplatsen så vi var pigga och glada att fortsätta dagen efter.
C. Till nästa stopp tog det ca 2 timmar, staden heter Sonora (Jamestown)
D. Dagen efter åkte vi genom Yosemite national park och Tioga passet. Helt underbar natur och härliga snirkliga vägar genom bergen! Detta tar hela den att åka och Tioga passet är endast öppet över sommaren. I år kunde dom inte öppna passet förrän i början av juli. Först då var snön borta!
E. Lone Pine, här stannade vi för natten efter Yosemite park. Dagen efter åkte vi igenom…
F. Death Valley national park för att sedan komma fram till Las Vegas.
G.  I Las Vegas stannade vi i tre nätter, där vi bland annat åkte helikopter till Grand Canyon och gick på show. Mer om det längre ner.
H. Efter Las Vegas åkte vi genom Mojave öknen och Yoshua Tree national park för att sedan stanna i Desert hot springs.
I. På vårt nästa stopp Desert hot springs, som ligger precis vid Palm springs, stannade vi i två nätter. Billigt hotell, skönt klimat och massa outlets – kan det bli bättre?!
J. Vidare till San Diego för tre sköna dagar.
K. Därefter kom vi till Hollywood och Los Angeles för tre nätter. Men vi ville såklart stanna vid havet också så därför stannade vi även i Santa Monica för en natt.
L. Från Santa Monica ville vi åka den klassiska vägen mellan Los Angeles och San Francisco, Highway 1. Tyvärr var merparten av den avstängd då det skett ett jordskred och vägen var oframkomlig.
M. Vi kunde i alla fall åka en liten bit av Highway 1, till San Simeon, som bli ett stopp för natten.
N. Från San Simeon fick vi åka innervägen till sista stoppet, San Francisco!

Flyget

I början av mars bokade vi äntligen flygresan. Vi ville inte ha för många stopp och gärna billigt. Vi hittade bra biljetter med endast stopp i Köpenhamn (från Göteborg) och sedan direkt till San Francisco. Så skönt att slippa stanna på fler ställen, både för oss och barnen. Vi reste med SAS. Hela resa gick jättebra och flyget kom både i tid på resan dit och hemresan.

Hotell

Under påsken bokade vi alla hotellen genom hotels.com.  Det var väldigt smidigt, och vi kunde enkelt ha koll på våra bokningar med både adresser och vilken tid vi fick checka in. Dessa hotell bodde vi på:

Walnut Creek: Motel 6 – Vårt betyg: ** (enkelt budget-hotell)
Jamestown: Country Inn Sonora – Vårt betyg: ** (enkelt budget-hotell)
Lone Pine: Dow villa Vårt betyg: *** (äldre klassiskt hotell med fantastisk utsikt över bergen)
Las Vegas: The Signature at MGM grand Vårt betyg: ***** (Lyxhotell där det finns allt)
Desert hot springs: Aqua soleil Hotel Vårt betyg: **** (Alltså här snackar vi billigt typ 600 kr för två nätter, med jätte trevlig pool och skönt klimat)
San Diego: Bahia resort hotel Vårt betyg: *** (vi var väldigt besvikna då det ligger precis vid stranden och såg så fint ut, men rummen var omoderna från 70-talet)
Hollywood: Best western  Hollywood plaza Inn Vårt betyg: *** (Gratis parkering i Hollywood, små rum men nära till allt)
Santa Monica: Bayside hotel Vårt betyg: **** (Vilket läge precis nära stranden, väldigt dyrt dock. Även parkeringen kostade. Fräscha rum utan heltäckningsmatta!)
San Simeon: The Morgan hotel Vårt betyg: ** (Äldre hotell utan aircondition, restaurangen brevid hade hemsk mat, finns inte mycket annat på denna ort. Vackert läge vid havet.)
San Francisco: Handlery Union Square hotel  Vårt betyg: *** (perfekt läge med närhet till allt, äldre hotell men vi fick ett ganska nyrenoverat rum, större med två queensize-bäddar)

Bil

Vi bokade bilen hemifrån med företaget Budget. Eftersom vi skulle vara borta i tre veckor och åka med tre stora resväskor ville vi ha en större bil. Vi fick en 7 sits Kia Sorento, perfekt utrymme och skön att köra!

Mobiltelefonkort

Dagen efter vi landat på morgonen, gick vi in till AT&T och köpte ett mobiltelefonkort laddat med 4 gig surf. Detta kostade 95 dollar för två kort. Vi använde oss av Google maps för navigering (vi hade laddat ner kartor över områdena vi skulle resa igenom hemma), men det var ändå skönt att ha mobilkort så vi kunde få besked om olyckor eller köer så vi kunde ta en annan väg. Dessutom kunde vi kolla upp resmål, hotellinfo, instagramma etc under tiden då vi inte hade wifi. Rekommenderas!

Resedagbok

Innan vi åkte till USA skrev vi ihop en resedagbok till killarna. Där skrev vi in alla dagar och vilka datum och vart vi skulle resa, kort information om stället och vart vi skulle bo. Detta gick vi igenom innan vi reste. Killarna tyckte det var toppen, och vi slapp upprepa vart och när vi skulle åka. Dessutom la vi in bilder på resmålet och bild på hotellet. Ibland visste vi inte riktigt vad vi skulle göra en viss dag, så då skrev vi det. Se nedan för ett exempel!

Sevärdheter bokade hemifrån

Vi bokade tre sevärdheter hemifrån. Det första vi bokade hemma var biljetter till Alcatraz, då biljetterna säljer slut direkt.Biljetterna släpps tre månader innan det aktuella datumet och dom mest attraktiva biljetterna tar slut samma dag under högsäsong! När vi bokade fanns det endast 6 biljetter kvar för turen som går först på dagen kl 8.45. Bästa tiden då det är minst människor på ön så man slipper trängas när man ska lyssna på rundturen i cellerna.

Cirque du soleil föreställningen ONE med Michael Jackson bokade vi också hemifrån. Vi bokade ganska bra biljetter då killarna skulle få se så bra som möjligt, inte dom dyraste men ändå inte den billigaste. Vi bokade dessa biljetter två månader innan resan. Det fanns ganska bra med platser då, men var helt slutsålt på kvällen då showen var.

Med mindre än en månad kvar bokade vi helikopterturen till Grand Canyon! Då turen kostar ganska mycket var vi in i det sista tveksamma om vi skulle åka till just Grand Canyon med helikopter. Vi hade inte tiden att åka dit med bil, då det tar ganska lång tid att köra från Las Vegas. Detta ångrar vi inte att vi bokade, bäst på hela resan! Jonah har ju bilat genom Grand Canyon och Hoover dam innan, och att se allt uppifrån samt landa nere i dalen var något utöver det extra. Boka detta, ni ångrar er inte!

Utflykter

Under själva trippen var vi på flera utflykter/sevärdheter som man inte behövde boka hemifrån.  I Las Vegas finns det massvis med museum att besöka. Då våra killar är väldigt intresserade av Titanic, valde vi att gå på denna. Dom älskade utställningen och var väl värd sitt besök.

I närheten av Palm springs finns det massvis med outlets i Shoppingmalls. Vi var där vid två tillfällen och fyndade märkeskläder till kanonpriser! När vi reste till L.A från San Diego var vi inne i ett annat.

San Diego var vi på San Diego Air and Space Museum, ett museum om flygets historia men flera flygplan och rymdraketer. Spännande!

I Los Angeles var vi på klassiska utflyktsmål så som Griffith Observatory för att se Hollywood-skylten, Hollywood boulevard med Walk of fame, Mulholland Drive och Santa Monica. När vi var i Los Angeles, besökte vi också nöjesparken Six Flags. Bäst på hela resan tyckte killarna:) Läs om det här.  Längst Highway 1 besökte vi Hearst castle, så häftigt missa inte detta!

San Francisco, besökte vi också klassiska utflyktsmål såsom Golden gate, Chinatown, Fishermans wharf och Alcatraz.

Fem sevärdheter du inte får missa

Det är väldigt svårt att välja ut dom fem bästa sevärdheterna under vår resa. Men om vi ska enas i familjen så har vi valt ut fem. Killarnas favorit är utan tvekan Six flags, men det räknar vi inte riktigt som en “sevärdhet” utan som nöje 🙂

Grand Canyonläs inlägget här. Det är svårt att förklara hur vackert och coolt det är att stå längst nere i dalen och ha dom höga bergen bredvid dig. Hur häftigt är det inte att Coloradofloden snirklar sig mellan bergen! Detta måste upplevas!


Yosemite national park, läs inlägget här. Snirkliga vägar uppe i bergen men snö på. Otroligt vackert! Vackra vyer och massa fina vägar att vandra (om du känner för det).


Alcatraz, läs inlägget här. Alcatraz spännande historia behöver jag säga mer? Ännu bättre blir det då man får gå rundvandringen   och lyssna på fångarnas historia. Alltså det är gamla fångar från Alcatraz som berättar. Missa inte detta och boka som sagt i tid. Biljetterna släpps tre månad innan.

Santa Monica beach, läs inlägget här.  Helt underbar strand, rent och fräscht med badvakter som har stenkoll på undervattensströmmar. Fina cykelvägar och det går lätt att cykla till Venice beach. Det finns flera lekplatser och hängredskap om man är sugen på att göra pull ups eller muscle ups 😉


Hearst castle, läs inlägget här. 1919 så började mediamogulen William Randolp Hearst att bygga det han till att börja med kallade “En liten grej bara” och som till slut, efter 28 år slutade med ett slott. Detta slott är fyllt med en otrolig mängd konstverk och är nu öppet för allmänheten att beskåda. Hela familjen tyckte det var ett trevligt kulturinslag.